Persons

Simone Dohle

Publications (since 2014)

In Press

Dohle, S., & Hofmann, W. (in press).

"Towards a Mechanistic Understanding of the Impact of Food Insecurity on Obesity." Behavioral and Brain Sciences.

Dohle, S., Diel, K. & Hofmann, W. (in press).

“Executive Functions and the Self-Regulation of Eating Behavior: A Review.” Appetite.

Dohle, S., & Montoya, A. K. (in press).

"The Dark Side of Fluency: Fluent Names Increase Drug Dosing." Journal of Experimental Psychology: Applied.

Mötteli, S. & Dohle, S. (in press).

"Egocentric Social Network Correlates of Physical Activity". Journal of Sport and Health Science.
2017

Dohle, S. & Bucher, T. 2017.

“Whether People Believe that Overweight is Unhealthy Depends on Their BMI.” European Journal of Public Health Journal of Labor Economics, 27(4).
2016

Dawson, I. G. J. & Dohle, S. 2016.

"Towards an Understanding of Adult Judgments of Synergistic Health Benefits.” British Journal of Health Psychology, 21(1), 204-223.

Vogel, S., Keller, C., Koschutnig, K., Reishofer, G., Ebner, F., Dohle, S., Siegrist, M. & Grabner, R.H. 2016.

"The Neural Correlates of Health Risk Perception in Individuals with Low and High Numeracy." ZDM, 48(3), 337-350.
2015

Dohle, S., Wansink, B. & Zehnder, L. 2015.

"Exercise and Food Compensation: Exploring Diet-Related Beliefs and Behaviors of Regular Exercisers." Journal of Physical Activity & Health, 12(3), 322-327.

Dohle, S., Rall, S., & Siegrist, M. 2016.

"Does Self-Prepared Food Taste Better? Effects of Food Preparation on Liking.” Health Psychology, 35(5), 500-508.

Gmuer, A., Siegrist, M. & Dohle, S. 2015.

"Does Wine Label Processing Fluency Influence Wine Hedonics?" Food Quality and Preference, 44, 12-16.

Hartmann, C., Dohle, S. & Siegrist, M. 2015.

"A Self-Determination Theory Approach to Adults’ Healthy Body Weight Motivation: A Longitudinal Study Focusing on Food Choices and Recreational Physical Activity." Psychology & Health, 30(8), 924-948.
2014

Bevelander, K. E., Kaipainen, K., Swain, R., Dohle, S., Bongard, J. C., Hines, P. D. H. & Wansink, B. 2014.

"Crowdsourcing Novel Childhood Predictors of Adult Obesity.” PLOS ONE, 9(2), e87756.

Dohle, S., Hartmann, C. & Keller, C. 2014.

"Physical Activity as a Moderator of the Association Between Emotional Eating and BMI: Evidence from the Swiss Food Panel.” Psychology & Health, 29(9), 1062–1080.

Dohle, S., Rall, S. & Siegrist, M. 2014.

"I Cooked It Myself: Preparing Food Increases Liking and Consumption.” Food Quality and Preference, 33, 14–16.

Dohle, S. & Siegrist, M. 2014.

"Fluency of Pharmaceutical Drug Names Predicts Perceived Hazardousness, Assumed Side Effects and Willingness to Buy.” Journal of Health Psychology, 19(10), 1241–1249.

Hartmann, C., Dohle, S. & Siegrist, M. 2014.

"Time for Change? Food Choices in the Transition to Cohabitation and Parenthood.” Public Health Nutrition, 17(12), 2730–2739.

L’Orange Seigo, S., Arvai, J., Dohle, S. & Siegrist, M. 2014.

"Predictors of Risk and Benefit Perception of Carbon Capture and Storage (CCS) in Regions with Different Stages of Deployment." International Journal of Greenhouse Gas Control, 25, 23–32.

LOrange Seigo, S., Dohle, S. & Siegrist, M. 2014.

Public Perception of Carbon Capture and Storage (CCS): A Review. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 38, 848–863.

In the media

Bento, 12/06/2017 | Pascal Dombrowicz

“Warum sind wir auf einmal so davon besessen, alles selbst zu machen? Sind wir wirklich kreativer geworden, wie es all die Magazine und Blogs versprechen, oder nur selbstverliebter? […] Es gibt Studien, die sich mit genau diesen Fragen beschäftigen. Eine fragt, inwiefern sich das Selbstmachen von Nahrung auf den Geschmack und Konsum auswirkt. Simone Dohle von der Uni Köln ließ Studenten dazu Milchshakes probieren.”

Link to article: http://www.bento.de/gefuehle/diy-do-it-yourself-geschenke-sind-angesagt-ich-schenke-lieber-gekauftes-1417522/

WDR 5, 16/05/2017 | Jochen Paulus

“Geschmack ist nicht nur, was die Zunge schmeckt. Das gleiche Nahrungsmittel schmeckt je nach Erwartungen, Farbe, Verpackung, Assoziationen oder musikalischer Umgebung anders. Ist Geschmack also relativ?” Radio-Beitrag mit der Ernährungspsychologin Simone Dohle.

Link to article: http://www1.wdr.de/mediathek/audio/wdr5/wdr5-leonardo-hintergrund/audio-geschmack-und-psyche-dem-koelner-schmeckt-koelsch-100.html

SRF – Echo der Zeit, 11/07/2017

“Je einfacher ein Medikamenten-Name ist, desto weniger gefährlich erscheint das Medikament dem Patienten. Das hat die deutsche Forscherin Simone Dohle herausgefunden. Ein Radio-Interview.”

Link to article: https://www.srf.ch/play/radio/echo-der-zeit/audio/vorsicht-vor-komplizierten-medikamenten-namen?id=0cb442f7-d68d-4041-bdfb-21c9efbb1611#?station=69e8ac16-4327-4af4-b873-fd5cd6e895a7

Süddeutsche Zeitung, 29/06/2017 | Sebastian Herrmann

“Macht es einen Unterschied, ob ein Arzneimittel einen unaussprechlichen oder einen leicht gängigen Namen trägt? Kölner Psychologen sagen: durchaus. […] Psychologen um Simone Dohle von der Universität Köln zeigen nun, wie stark der Name eines Medikaments auf Patienten wirkt. Unaussprechliche Präparate gelten automatisch als gefährlich und riskant; geht der Name einer Arznei hingegen halbwegs flüssig über die Lippen, trifft das Gegenteil zu.”

Link to article: http://www.sueddeutsche.de/gesundheit/pharmazie-wie-sich-der-name-eines-medikaments-auf-die-patienten-auswirkt-1.3564857

Forbes, 25.01.2016 | Todd Essig

„Everybody wants to have a healthy relationship with food. But it’s not so easy. […] [One] way to increase enjoyment is spending some precious and oh so limited time actually preparing what you eat. […] The study in the journal Health Psychology by Simone Dohle, Sina Rall, and Michael Siegrist was tilted ‘Does Self-Prepared Food Taste Better? Effects of Food Preparation on Liking.’ It demonstrated that when participants prepared their own healthy milkshake (raspberry and low-calorie) they liked it more than when they drank the identical shake prepared by someone else.”

Link to article: http://www.forbes.com/sites/toddessig/2016/01/25/diy-healthy-food-more-likable-says-new-research/#30fd6a813e18

Psychologie Heute, 21.01.2016 | O.A.

„Die Kölner Gesundheits- und Ernährungspsychologin Simone Dohle und ihre Züricher Kollegen und Kolleginnen wollten wissen, inwieweit sich die Zubereitung von Essen auf den Geschmack auswirkt. Dies testeten sie anhand eines Shakes. Sie teilten ihre Teilnehmerinnen und Teilnehmer in verschiedene Gruppen ein: Ein Teil durfte den Shake nach Rezept selbst zubereiten; in der anderen Gruppe rührten nicht die Teilnehmenden, sondern die Studienleiterin den Shake an – die Probandinnen und Probanden bekamen aber auch hier das Rezept und die Zutatenliste zu sehen.”

Link to article: https://www.psychologie-heute.de/news/gesundheit-psyche/detailansicht/news/die_liebe_in_den_zeiten_von_tinder_kopie_1/